tisdag 18 december 2012

Äntligen kom köket...


Så där ja, nu är jag back on track igen. Var ju faktiskt hysteriskt längesen jag skrev här, men nu har de ju faktiskt gjort om den här bloggens verktyg till det bättre så kanske blir det mer bloggande framöver? Beror ju på om vi gör något här hemma också. 
Som vi flesta kände av så regnade ju sommaren bort och planeringen om att måla verandan och renovera fönster försvann med regnet, men däremot så hann jag faktiskt med att fixa 2 fönster. Blocketfantast som jag är fick jag nys om ett gäng handblåsta fönster som var till salu och glad i hågen stack vi i väg och köpte ca 25 kvadrat glas för endast 1000 kr. Lite bättre pris än Gysinge. Tyvärr inga bilder med här nu. 

I dagens blogginlägg blir det mer en liten rundtur inomhus. 

Jag börjar med nedervåningen: Toaletten i ny fräsch skrud

Tyvärr har jag inte förebilderna kvar till hur det såg ut innan men golvet var gult, vagnstyckets nedersida träfärgat, panelen gul och tapeten var samma som var uppe i övre hallen om ni minns hur den såg ut. En illgul 70-talsmedaljongtapet. Inte min smak. Så jag gjorde om den med enkla medel. 
Panelen är målad i ljust järnoxidrött, golvet är mellangrå listerna är Ottosons varmgrå och de andra väggarna målades i pärlgrå. Tapeten är carma cottage. Bara älskar den tapeten, är verkligen i min smak! 
Så inreddes den med lite loppis- och traderafynd. Så nu är det riktigt mysigt där inne.  Och äntligen, äntligen, äntligen försvann den oerhört fula plastmattan och under fanns det, självklart, sönderhyvlad fernissa. Får se vad som händer med golvet nu, om vi ska fernissa om golvet. Självklart måste ju den gamla fernissan tas bort och de fula hacken jämnas ut men sen så. Men just nu ser det fortfarande ut så där.och eftersom verandan och hallen satt ihop då så försvann mattan där också. Tyvärr såg ju golvet ut så här. Vad jag önskar nu är att vi lägger in ett kilformat golv, men vi får se vad som händer.
och eftersom jag blev så glad över att den fula mattan försvann så firade jag med att måla hallen varmgrå.


med engelskt röda dörrfoder.salen till vänster, köket till höger


och så här ser hallen ut från köket. Salen till höger och trappan upp till övervåningen och toaletten under trappan. 


och så var det dags för trökjobbet nr 1, slipa trappan. Tog sin lilla tid och mycket byggdamm blev det. 


så var det färdigslipat, äntligen!


Här kan ni se tapeten som satt inne på toaletten sist.


Lite vitfärg är aldrig helt fel.och trappan leder upp till övre hallen. Här är vi i full gång att måla karmen. Ljust bensvart blev det.nya lister i taket


min morfars mors gamla skåp och pigtittareOch nu kom vi fram till duschrummet på övervåningen. Här var väggarna i lackad furu och golvet var rött och själva duschgolvet var aprikos. Inte det snyggaste direkt. Jag fick en vit färgburk av min bror som jag kunde måla golvet med och medan jag målade golvet tyckte jag att vitt blir kanonbra och eftersom det är ett duschrum så är det vatten med i leken, och vatten blir för mig marint. Alltså blev det ett marintema i ducschrummet. Bakom dörren som ni ser finns det en bastu. Riktigt trevligt.


Marintema med snäckor från Floridas stränder och en gammal planka som får illustrera ett skeppsvrakoch självklart måste man ha en kompassros så man hittar hem
Snäckor från Florida och stenar från Gotland


Och här kommer det, äntligen! Vårt evighetsprojekt börjar se sitt slut. Jag råder nog få människor att göra som oss. Galet så det förslår. Men från en grop i marken till...Här kan ni se hur panelen står på tork. Ville inte att den skulle spricka isär så den stod inne här i minst en månad innan vi spikade upp den. Eldade varje dag i vedspisen för att den skulle bli riktigt torr.  Här är nu en vägg klar
 Underskåp och kakling klartVåra eminenta spisarMin fina vattenkokare. Och här ser ni slutskedet på köket. Mathias kämpade på i det sista för att det skulle vara klart till hans födelsedag så vi kunde visa upp för våra familjer att det faktiskt händer något här hemma. Skafferiet är guld värt, så man får plats med all mat. Jag vill ju gärna ha mycket basvaror hemma så jag slipper tänka på att det tar slut och jag måste handla precis när jag behöver just den saken. Det är ju ändå 6 km till närmaste affär.

 Mathias i sitt esseHär är den sista listen som sågas. Köket är målat i ljust gulockra, taket i ca 30% grön umbra och listerna kommer bli i ljust bladgrön.

 Överskåpet

Här är överskåpet, ska sen sättas upp 2 gamla fönster som vitrinluckor.Och så här ser köket ut som helhet. Skurgolv från en gammal rivningskåk spikat med klippspik som tillhörde golvet,  ekskivan fick jag av far min, slagbordet fick jag av mamma. Allt platsbyggt av min alldeles egna snickare och fästman.

Ursäkta röran vi bygger om! 


Så lite saker har hänt sen vi flyttade in. Nu är det beboligt och skönt. Ibland brukar jag höra av gamla bybor att det här huset är ju bara till att rivas, men ack så fel de har. Mycket att göra, javisst, men i dåligt skick? Inte ett dugg! Gamla hus de står upp länge! 

2 kommentarer:

  1. Välja en dörrkarm för skåp kan vara enkelt och tröttsamt på samma. Det finns flera mönster som du bör tänka på, konstruktionen som kan och inte kan arbeta för dina skåp. Det är lätt eftersom det finns alternativ där du kan basera dina beslut. Det är tröttsamt eftersom det finns ett antal av dem och alla av dem ser bra ut.

    Glaslister fönster

    SvaraRadera
  2. Hej! hoppas att ni har det bra i gården, har du möjligen ett insta-konto så man kan se hur köket blev? Mvh Louise "loissera"

    SvaraRadera